Hrani oba vuka

Hajde da probamo da zamislimo jednu, nešto drugačiju priču.

U nama postoji dualitet. Dve vučice, dva vuka.
-Dvostruka priroda.

Jedna je na Suncu. Svetlu dana. U svesnosti. Lako je vidite, obasjana je, na otvorenom. Snalazi se u spoljašnjem svetu na svoj način, komunicira, dela, odlučuje, planira, bira. Priča sa vama i drugima, deli. Trudi se da bude dobra onako kako misli da treba. Veoma je ljudska i ovako ili onako, ali jasna. To je priroda, ona svesna, koju na svoj način razvijate i ulažete u nju.

Pod svetlom mesečine živi ona druga priroda. Dalje od zraka svesnosti. Nosi u sebi sve što ste sa Sunca sklonili. Sve što ste odlučili da ostavite dalje od jasno vidljivog. Ne znam šta je to sve za vas ali postoji, bez obzira šetate li po mesečini.

I dok jedna zadovoljava tuđe zahteve druga stvara svoje. Dok jedna greje, druga hladi. Dok jedna stoji druga pleše. Dok se jedna povinuje druga ustaje. Dok se jedna utapa druga izranja. Jedna je ozarena, druga čežljiva. Jedna je nežna, druga strastvena. Jedna misli, druga oseća. Jedna stvara strukturu, druga horizonte. Jedna je plima, druga oseka. Jedna je povlačenje, jedna je istupanje.

Njih dve su

odvojeni elementi jedne prirode

Znajte, dok god hranite samo jednu druga ostaje gladna. Gladne vučice i vukovi, oni ugroženi, opasni su. I ne samo to, ako jedan ostane bez hrane, umire i drugi. A ono što mogu dati zajedno zauvek gubite.

Nekada sam bila pitoma

Gladne vučice teško ćete pripitomiti. Koliko god bile različite one jedna bez druge ne mogu. One treba da se poznaju. One su noć i dan. One su jedna priroda. Ne izvrćite ih. Snaga njih dve je vaša snaga. Ako jedna pobedi druga gubi.

Ako samo jednu hranite ko ostaje gladan?

Moć bića nije u cepanju naše prirode nego u njenom povezivanju. A mudrost je poštovati je, učiti od svake, davati joj taman koliko birate, koliko je potrebno. Zajedno prepoznate i priznate čine vas celim čovekom. Ne idealom, ne Bogom, ne savršenim bićem, već celovitom ispunjenim čovekom. Osobom koju ispunjavaju obe strane prirode.

Usamljenost

Ne razdvajate ih.

Sunce
Dok jedna prati, druge čezne sa svojom autentičnošću. Ispunjava zahteve, ali zaboravlja da ih stvara. Neguje, ali napušta lepotu ušuškanosti. Radi, a gubi ritam prepuštanja. Misli, ali se ne seća miline osećaja.

Mesec
Ona divlja uživa u sebi ali žudi za odnosima. Prepušta se ritmu strasti, ali zaboravlja lepotu sklada. Pleše, ali gubi centar. Uživa u nagonskin instktima, ali zaboravlja lepotu ljudskosti. Uživa u sirovom dok gubi zadovoljstvo znanja. Ume da kopa, ne ume da uvidi. Zna da šeta u mraku, ali ne može da vidi. Baš kao i njena sestra koja samo vidi, a ne doživljava, otuđena od svog tela i čula.

I noć i dan

One su povezane svojim postojanjem. One zajedno čine vašu dušu. One su vaša duša. Krhki smo i lomljivi onda kada rastanjimo nit između njih. A one ostaju usamljene i obe slabe bez ove druge. Naša životna snaga je u jačini veze između njih. Ne u snazi jedne strane nego snazi celine.

Hranite oba vuka. Naša energija i životnost je u njihovom skladu.

Oba si. Budi, što jesi.

Ivana Paunovic
psiholog
OLI psihoterapeut i supervizor