Biće po mom?

Dok se gušimo u pogrešnim tumačenjima asertivne komunikacije, ljubavi prema sebi i drugima i pozitivne psihologije treba izroniti i sa kojim dobro postavljenim granicama i donetim odlukama, ma koliko one koštale,
jer;
Prava cena svih stvari je ono čega moramo da se odreknemo da bismo ih dobili.

Gde idem i koliko to košta?

Preuzeti odgovornost i doneti odluku nije uvek lako. Ali je presudno. Presudno za izbegavanje pravljenja žrtve od sebe. Povezujte se aktivno sa tim šta želite i odlučujte. Odlučite gde idete i koliko ste spremni da platite. I platite. To znači zauzeti stav. I, da, nekada to uključuje zahtev da bude po vašem. Ili nikako. Ako se naviknete, malo po malo, da se priklanjate svetu i drugima izmaćiće vam i taj život, i ti drugi i vi sami sebi. Zato odlučujte. Šta radite večeras, gde idete sutra, kako mislite, za šta se borite, šta ne želite da prihvatite, ko su vam prijatelji, koga volite, kako volite, kako živite.

Izbor da ne izaberem/ Čekala sam, čekala sam…

Probudi se, pokreni se. Izrazi se. Vidi kako se osećaš, donesi odluke. Prihvati da ćeš neku mogućnost time izgubiti i nauči da budeš ok sa tim. Nije tolerancija na ambivalenciju, sposobnost donošenja odluka, laka stvar. Nije ni život. Nije ni stajanje na raskršćima života čekajući usputne putnike da preuzmu ulogu krivca. Nije lako ni puštati život da nam se događa, umesto mi njemu.

Životnih igrarija je puno. Povlačenje od posla kada postaje teško. Odustajanje od snova kada traže rad. Bežanje od ljubavi kada postaje “ozbiljno”. Skrivanje od sebe kada je rizično. Nije život za igrarije već zadovoljstvo, uživanje, odgovornost i slobodu. Dobiti i naplate. Igrarije stvaraju žrtve i mučenike, odgovornost i sloboda- ljude.

Sa pola srca i pola “odluke” dobijamo polovične ljude.

🧩 Vidite šta je ta vaša polovina koju ne koristite. Možda činjenica da jeste “na pola srca” a mislite da ste tip top. Možda je polovina koja fali upravo prihvatanje da vam nešto uopšte fali.

🧩 Možda je nešto drugo. Možda fali deo koji kaže šta misli i traži za sebe. Koji se bori za svoje ideale, u odnosima, u društvu. Deo koji uzima reč i koji preuzima rizik. Koji se izražava. Koji se bori i vodi.

🧩 Možda nedostaje onaj koji se prepušta drugome. Koji pušta borbu kada treba i daje poverenje. Koji rizikuje bliskost i ranjivost.

Možda je za vas hrabrost prihvatanje da nedostaje neki vaš bitan deo. Da nije sve skockano. Da ste čovek, a ne Bog.
Ili hrabrost za prihvatanje da vam drugi nisu neophodni. Da puno toga možete i treba da uradite sami. Da ste jaki i izdržljivi.
Ili hrabrost prihvatanja da su vam drugi potrebni. Da ste nežni i osećajni.

Možda. Ne znam. Moja odluka je da prenesem šta je važno za ljudski kontakt, za psihoterapiju, lični rad, za život. Koliko je zapravo važno da ne budemo pola čoveka ili lažan čovek.
Vaša je odluka šta ćete sa tim. Donesite je.
Neka bude po vašem.

Ivana Paunović
psiholog
OLI psihoterapeut i supervizor