Život kao živa svirka

Iz pozadine čujem Albéniza. Ritam španske gitare mi odjekuje telom i vraća slike andaluzijske obale. Polako konstruiše i misli. Sve se spaja u jedan ritam.

Životni ritam

Dobijam utisak kao da smo sa životom u nekom bendu. Na sceni koja nam je data na korišćenje. Da stvaramo ritmove i delimo je sa drugima. Svi sviramo neki svoj ritam, proizvodimo vibracije, zvukove, neki naš produkt u skladu sa sposobnostima i životnim fazama.

Žanrovi

Ukoliko pratimo životne taktove i ne obmanjujemo se da smo u svemu glavni žanrovskii smo drugačiji. Nekada smo u D- molu, ima sevdalinki, balada, romantike, nekada sviramo rok. Nekada je tvđi zvuk. Život je nekada bluz, instrumental, nekada čist narodnjak. Svaki žanr može dobro da zvuči dok je u skadu sa životom kao podlogom i u skladu sa onim što smo i kako smo zaista.

Falševi
su odbijanje, neprepuštanje ritmu. Kada silimo neki žanr, kada se svađamo sa ostalim članovima benda. Sa realnošću, potrebama, željama, mogućnostima ili sa publikom. Kada sviramo jedan ritam ne prateći i ostale, misli, telo i osećanja.

Ispadamo iz ritma
kada ne pratimo život i celog sebe. Kada bežimo od teškoća, inatimo se ili pravimo dramu. Tada smo raštimovani, neceloviti. Tada stvarno loše zvučimo i teško nas je slušati.

Repertoar

Šta ćemo konkretno svirati? Pa tu je lepota, tu je autentičnost. Sve dok su dobre vibracije. Sve dok smo sinhronizovani. A još ako nismo samo neki “tribute bend” nego i pišemo svoje pesme. Sami. Sviramo svoju stvar. Ne živimo nametnute živote već gradimo svoj zvuk, pardon put. Pa to je svirka vredna sviranja i slušanja. To je pozornica, to su daske koje su sam zivot. To je dobro iskorišćena data nam scena. To je svirka koja ostaje, koja se pamti, koja inspiriše.

Dobra integracija- dobar bend

Ovakav bend je integrisan i sa identitetom. Sa uzemljenjem i sa imaginacijom. Zar nije u bendu kao i u psihi? U prvom se sinhronizujemo sa pevačem, klavijaturistom, tekstom, bubnjarem i gitarom, saksofonistom…Zavisi ko koliko instrumenata ima. U drugom se integrišemoo sa mislima, potrebama, željama, osećanjima, telom, veštinama, sposobnostima, vrednostima, iskustvima.
-Što veći bend veći i izazov, kvalitetnija i lepša svirka.

Nije sve tako crno, ni belo

Kao i svaki bend sigurno imamo bolje i lošije dane. Nekada upadnemo u neki falš, izbacivanje iz takta. Nekada je u toku naštimavanje, neka tenzija. No, ako svi ovi članovi benda imaju isti cilj – dobar zvuk životnosti, sve to možemo videti kao deo procesa, pa i u tome uživati ili istrpeti.
A u međuvremenu. Dobar bend čini poštovanje, razumevanje, empatija, tolerancija na frustraciju, prihvatanje procesa sa svim elementima, vera u proces, dobro donošenje odluka, snaga volje, inicijativa, kreativnost. Spremnost da uvidimo gde grešimo. Spremnost da učimo. Konekcija sa sobom i publikom.

Ritam ljubavi
sinhronizovanje i sihnronicitet

Onda možemo i širiti naš bend. Deliti scenu. Nailaziti na ljude i situacije u skladu sa našim zvukom.

Zreo odnos je sinfronizovan, “na istim talasnim dužinama”. Kvalitet odnosa ne ogleda se samo u čistom intenzitetu nego ritmu. Grešimo kada mešamo ova dva. Zreo odnos ogleda se u harmoniji susreta dvoje ljudi. U dobrom zvuku koji naprave “na istim talasnim dužinama”. To nisu prosti jaki zvukovi koji se nadjačavaju već harmonija koja pravi “vašu stvar”, koja nadopunjuje. Jedinstveni zvuk odnosa koji je sinhronizovan. Jedinstven i autentičan.

Kao bas i bubanj. Oni prave dobar zvuk ne tako što zasebno zasipaju intenzitetom, nadjačavanjem, nego dobrim praćenjem i harmonijom. Isto je i sa odnosom. Dobar tandem dobijamo sa dva dobra svirača. Zato i kažemo da se sposobnost da se bude sa nekim gradi osnovnim- sposobnost da se bude sa sobom. Ako ne umete sami dobro da svirate drugi dobar muzičar ne može sam da iznese dobru pesmu, posebno ne originalnu. Budite dobar muzičar ljubavi, tražite dobrog partnera, a posle zajedno postajte još bolji. Voli sebe, voli svet, radi to dobro, a posle pravo u dobar duo. Drugačije ni ne može.

Ne znam koji žanr vi volite, koji svirači trebaju više da vežbaju, da li i zašto neki zabušavaju, ko vam je zvezda na sceni. Ono što znam da nam je data jedna životna scena i zato:
Stvarajte dobar zvuk, uživajte u njemu i delite ga. Neka nam je dobra svirka, što bi rekli- dok ne odsviramo svoje.

Uhvati ritam i sviraj svoju stvar!

Ivana Paunovic
OLI psihoterapeut i supervizor