Dubine

“Hajmo malo dublje, hajde da vidimo šta je iza tj ispod toga, hajmo još jasnije da vidimo istinu iza tih odluka, odnosa. Hajmo da vidimo još dublje. Da zaronimo u duboke vode.”

I sad da me čovek pita šta sam navalila dubine, ronjenje, istraživanje? Koji me to đavo tera? Pa evo lepo kažu na sve strane da se problemi daju rešiti i lakše i brže. Što da kopamo i ronimo po nesvesnom, po nama? I “snorkeling” ronjenje po plićaku je delotvorno, a i vala prijatnije. Tamo u dubinama ima mraka, senki, otkrivamo mračnestrane. Što bi čovek zalazio tamo? Eto, kažu psihoanalitičari ako kopamo naićićemo i na zlo, ne samo dobro. I zašto? Jesu li svi ovi psihodinamičari sadisti i mazohisti, a na to sve još komplikuju stvari, muče sebe i klijente. I to mnogo duže nego većina metoda na tržištu?

Istina je vrednost

A istina je lečeća. Čovek je biće istine. Dok teži istini dolazi do sebe. A istina je da će na tom puta naići na svašta. Dobro i zlo. Crno i belo. Na opozitive, vrline, mane? kako god to da zovete. Istina je.

Ispunjen život

“Želim da vodim ispunjem źivot”, “Jel?” “Ok.” Onda da znate ispunjen život znači sve- celinu. Znajte da je ispunjen život i ispunjena osoba ona koju ispunjava priroda tog života i te osobe, a priroda kao takva nije samo lepo, lagodno i zabavno.

Onda ipak “ne”?

I šta cemo sad? Onda ipak da se držimk površnosti, pa makar bila laž ? Može, samo znajte lažan vovek ne može se osećati dobro. U najmanju ruku “neispunjeno” sa manje ili vise jakim tendencija da deo praznog ispuni na neki od popularnih načina, kriz status, moć, kontrolu, manipulaciju. Isti metode za spas jasno prave veće udubljenje. Dakle, ipak:

Jedina mogućnost da se osećamo dobro je da smo dobri ljudi kako kažemo u OLI metodi. Ne poslušni, ne apatirani, ne po slici kojekavih tuđih vrednosti. Dobar čovek, je onaj koji teži istini. Istinskom ispunjenju. Koji ide dublje i dalje sa verom, a kasnije i iskustvom da ga ispod slojeva lošeg i “zla” čeka istina. Lek.

Psihoanaliza je vaspitanje istinoljubivosti prema samom sebi.

S. Frojd

Roni.

Ivana Paunović

OLI psihoterapeut i supervizor