Respondere

Kako prolazi vreme sve više mislim, osećam i doživljam da je naš najveći problem što ne znamo da volimo.

Ljubav je sposobnost

Za početak mnogi se čude i oko pitanja šta tu treba znati. A samo pitanje već vam daje odgovor koliko je ovo velika i ozbiljna tema. Plašimo se kojekakvih gluposti, a ne onoga što je zaista problem. Ne onoga čime ovo neznanje može da rezultira.

Htedoh ponovo reći “nije ovo neka poezija” pa zastadoh. Dobro, možda i jeste. Pa jedan od rezultata poezije i jeste buđenje svesnosti. Ne budi se čovek samo galamom. Zapravo što se više galamite više se ljudi povlače. Govorite tiše i prići će da slušaju.

Pa hajmo. Hajmo da slušamo sebe. Nema galame, ne moramo ni sebe pritiskati i napadati ali hajmo da vidimo šta radimo sa ovom suštinskom temom.

Podseti me, šta to beše ljubav ?

Na tren, biti zaljubljen?
Ne.

Šta više, ovakva definicija čini da jurimo neke trenutke non stop. Neke promiskuitetne sreće unutar i oko nas. Pa ako ih nagomilamo mislimo eto ljubavi. Znate li šta zapravo znači biti zaljubljen u sebe? Pa još upakovati to u ljubav prema sebi?
Znači vrlo egzaktno sledeće: Znači nemati sposobnost celovitosti objekta što dalje znači nerealna slika sebe, cepanje sebe, cepanje slike sebe. Agresija prema sebi. Ne prihvatanje sebe. Beg od sebe. Jeftine nerealne kompenzacije. Iskorišćavanje sebe. Manipulacija sobom. I odmah dodajte- drugih. Baš kao što kaže zakon psihodinamike: “Kako sudiš sebi tako sudiš drugima” Ili ti: Niko nikada nikog nije povredio a da pre ili kasnije nije povredo sebe. A to što se sve ovo dešava van svesti ne znači da će i posledice biti van osobe. One su tu i uvek opipljive. Posledice cepanja i povrede ljudskosti.

Narcistička kultura

Ali vidite sada, ovo nije samo neko pitanje nekog pojedinca. Tamo nekog. Ili neke bivše “ljubavi” ili izolovan slučaj od kog se prosto sklonite. Ovo je pitanje svih nas. Društvo postaje puno samozaljubljenih bića koji zaboravljaju šta je v o lj a, a šta samovolja. Šta je ljubav a šta zaljubljenost. I gde to vodi? To nisu samo neke povrede unutar odnosa koje se preboljevaju i nema više. Pričamo o bićima bez svesnosti. Bez svesti. Automatizovani kompjuteri koji gube ljudskost. Treba li da se plašimo da će roboti zauzeti svet ili da smo mi ti roboti koji već uveliko zauzimaju svet i povlače ljudskost u neki kutak sveta.

To što nas čini ljudima zamenjeno je nekom osušenom šargarepom ka kojoj idemo. Neka šargarepica jeftinog zadovoljstva koja kaže “Vidi kako sam slatka” a mi padamo ko na sniženje na “crni petak”. Sve je lako, jednostavno, sreća instant kaže ona. Nema udubljivanja, povezivanja, nema muke. Neka fatamorgana života. Samo uzmi šta ti treba od drugih. Drugi su samo objekti za tvoje potrebe. Naravno tako si i ti sebi samo objekat za jeftine dezerte života. Naravno ti ne shvataš pa šta te briga. A do takvog cilja se dolazi nezalaganjem, ne osećanjem
drugih i sebe, bahatošću, arogancijom, nepoštovanjem, odsecanjem, nebrigom, ne ulaganjem truda za odnos. Odnos i sa onim oko nas, prema poslu, kolegi, odnos sa onim što radite, gladnim kučetu ispred zgrade, komšiji, sredini, drvetu u parku, hobiju. Odnos sa drugima, sobom i svetom.

Otrovi ljubavi

A sve pobrojano konstantno i progresivno uništava kapacitet za ljubav.

Buđenje

Ne, dragi narode. Ljubav nije da svako radi šta hoće. Ljubav nisu ni jeftini zanosi, iluzije i plitkost umotana u jeftine instagram citate. Ili strah umotan u bahatost. Impotencija uvijena u prepotenciju. Ljubav nisu banalne floskule. Ljubav nije kada nam neko daje bez ulaganja. Poštovanje i ljubav prema sebi ne znači dozvolu da radimo šta hoćemo. To nije stanje bez stida i ponašanje bez pitanja i obrade i analize i osećanja. Ljubav nije šta hoću, kada hoću i koliko hoću. Ona nije objektivizacija. Sve ovo je otrov, a bolest je patološki narcizam- bolest pojedinca i društva. Da, to je društvo koje boluje.
A početak lečenja je svesnost. Ako ne uradimo analize ne odemo na sistematski i ne znamo rezultate, ne znači da bolest ne postoji. To samo znači da se pravimo blesavi a da bolest slobodno progresira. To samo znači da sopstvene simptome pripisujeno spoljnim faktorima jer unutrašnje ignorisemo. Nismo svesni.

Svest

Svesnost je početak lečenja onoga što razboljeva dušu. Sistematski pregled. Gde smo, šta smo, kako volimo. Znamo li i pružamo li poštovanje i zahvalnost. Jedan dobar a posle i redovan sistematski.

Briga i odgovornost

Ljubav je aktivnost a ne neka strast kojom smo obuzeti, niti afekat kojim smo pogođeni. Ona je svesna aktivnost. Suština ljubavi je trud. Pomoći nečemu da raste.

Čovek voli ono za šta se trudi i čovek se trudi za ono što voli.

Ljubav ne može biti odvojena od odgovornosti. A odgovornost nije krivica. To nije nametnuta kazna. To je odgovor na traženje koje osećamo kao svoju brigu.

Odgovornost i odgovor imaju isti koren. Biti odgovoran znači biti spreman odgovoriti.

Koji je vaš odgovor na ovo?

Ivana Paunović
OLI psihoterapeut i supervizor