Jer je tako lakše

Nije. Toliko puta sam čula: “Znam, znam sve ali evo tako radim- tako je lakše.” Tačka. Nekada i nije tačka, nastave ljudi pa menjaju stvari. Ali pitam se dokle ćemo izgovarati ovu rečenicu praveći se da je tačna.

Nije tačno da je takozvani lakši put lakši. Lakše mi je da se ne svađam. Lakše mi je da ostavim za sutra. Lakše mi je da se ne mešam, takvo je društvo ja tu ne mogu ništa. Lakše je kukati nego rešavati. Život je ionako težak. Tu si di si jer…

Nije lakše

jer je potrebno puno životne energije ulagati u negiranje, u potiskivanje, u odbacivanje života, lične i društvene odgovornosti. To što ste prestali da osećate sopstvenu bol svih ovih radnji ne znači da je lakše, to samo znači da ste odsekli sebe i utuvili u glavu nešto što jednostavno nije tačno. Ako već birate taj put ne lažite se da ovako ne odbacujete sam život. Da, odbacivanje života jer je to upravi to.

Ako isključimo sebe i svoju slobodnu volju ( koja proizilazi iz odgovornosti) jednostavno smo odbacili živiot ( u nama ) a tako, jel te, logično i život generalno.

Nije važno što idem lakšim putem

Jeste. Važno je. “Lakšim putem” je samoispunjavajuće prokletstvo. I važno je. Nije ni lakše ni nevažno da prepuštate život drugima i okolnostima. Iz prostog razloga što postajete suštinski nesposobni za život. Bukvalno ne razvijate sposobnosti i veštine koje su vam potrebne. Jasno, morate onda razviti neki oblik manipulacije sredinom da ipak od nje dobijete šta vam treba. Ali to nisu životne veštine. To su destruktivne sile. Znači kao individua ne idete ka životu neko od njega, ka psihološkoj smrti. Ne, baš kao što nije dobro da roditelji sve rade za dete. Naravno. Time mu šalju poruku ne samo da nije sposobno već da to ne može ni postati. Dakle, ono može da zaboravi na samopouzdanje i samopoštivanje. Dakle, moraće da ga fantazira, izmišlja da bi koliko toliko preživeo psihološki. Za ostalo će se pobrinuti drugi.

I tako dalje

Posledice ovih iracionalnosti, “lakše” i “nije važno” su razne. Ima ih koliko hoćete. To su svi oni simotomi čoveka i društva. I da posledica su raznih faktora. Mnoge možemo kriviti i opravdano argumentovati stanje u kom smo. I uradite i vi ti ako vam treba. Izduvajte se, obradite ta iskustva, ljutite se, patite. Uzmite vremena koliko vam treba. A onda dosta toga i počnite sa onim što sve vreme suštinske želite, a suštinski vam je potrebno.

Čovek za sebe

Činite. Radite. Krećite se. Zaboravite ove zablude. Neka ostanu u fiokama prošlosti kao učiteljice. Priprema, pozor i u izgradnju svog života. Ne možete se pouzdati u sebe ako nemate u šta. Ne možete verovati sebi ako niste dosledni. Ne možete se poveriti sebi ako niste nežni. Ne možete savladti strahove ako ne očvrsnete. Ne možete osećati sigurnost ako je u sebi ne izgradite. I da li da ovo zaista zovemo težim putem ? Pogledajte iz daljine da li situaciono teže odluke čine da ovo u svojoj suštinu bude teži put? Ovo je prirodan put. Tako smo prirodom dati da pratimo svoju prirodu.

Lakše je i lepše biti sa sobom i sa životom.

Probudi se, pokreni se.

Ivana Paunovic
OLI psihoterapeut, edukator i supervizor