“Donošenje odluka”

cross-roads-horizonIskustvena radionica:

“Donošenje odluka”

Razvijanje sposobnosti tolerancije na ambivalenciju

 “Znam šta hoću, znam šta neću!”

“Ljudi rade ono što ne bi trebali, zato što se ne usuđuju da rade ono što im pripada i dobiju ono na šta imaju pravo. Zadovoljavaju se „utešnim nagradama“, „mrvicama“ zadovoljstva koje donosi „vrši posao“ ponašanje, umesto „glavnim zgoditkom“ koji donosi samoostvarivanje kroz realizaciju svojih punih potencijala.”

N.Jovanović

 Ništa u životu nije savršeno, i ništa nas ne može u potpunosti i stalno zadovoljavati. Ljudska osećanja prema bilo kome i bilo čemu su uvek mešavina pozitivnog i negativnog. To je naša stvarnost. Ako od nje ne pobegnemo, naučimo da se nosimo sa oprečnim emocijama i da se opredelimo u odnosu-da idemo ka ili od nekoga ili nečega, sa svesnošću o izmešanim osećanjima.

Untitled-(Crossroad)_2010-_51.5-x-66.5Uvek kada smo u poziciji da moramo da odaberemo jednu od više mogućnosti, u nama se makar i na kratko, javlja strah od toga da ne napravimo pogrešan izbor . Nekada se spontano javi potreba da dobijemo sve čak  i  ako uviđamo da se alternative isključuju. Nekada je ta potreba takva da izbegavamo da donesemo odluke ili ih ćesto menjamo.

Kako se na pravi način odnositi prema oprečim osečanjima koja nosimo u sebi? Kako da procenimo svoje dobiti i gubitke i da budemo zadovoljni svojim odlukama?

Kome je namenjena naša radionica?

Radionica je namenjena svima koji žele da se bolje upoznaju sa dinamikom donošenja odluka, sa unutrašnjim preprekama koje nas sprečavaju da ih donesemo, sa dilemama i strahovima vezanim za odlučivanje i odricanje.

Neke od teme koje ćemo otvoriti :

  • Razlozi izbegavanje donošenja odluka,
  • Spremnost na odricanje,
  • Odluka: “Živeti na svoj ili tuđ račun ?”,
  • Suprotni motivi u ljudima- “Radim, ali tako da poništim ono sto radim” ,
  • Površnost i nerazmisljanje kao beg od donošenja odluka,
  • Preuzimanje odgovornosti za lične odluke ,
  • Pomešana osećanja ­“Jedan dan volim, jedan dan mrzim” ,
  • Realistična ljubav ,
  • Impulsivnost i odlučivanje,
  • Usmerivač  psihe i sposobnost za ljubav i rad.

Radionica “ Donošenje odluka“ je jedna u nizu sedam radionica ciklusa “ Sposobnost za ljubav i rad“  izvedenih iz teorijskog učenja OLI Integrativnog psihodinamskog metoda.

* Svi učesnici  dobijaju potvrdu o učešću, kao i materijal povezan sa temom radionice.

Do razvijene sposobnost za ljubav i rad dolazimo razvojem sedam bazičnih sposobnosti za upravljanje emocijama, a svaka radionica pojedinačno se bavi po jednom sposobnošću  kroz razumevanje njenog značaja za razvoj kapaciteta za ljubav i rad.

Autor i voditelj 

Ivana Paunović , psiholog, OLI psihoterapeut i edukator.

 Prijave i informacije:

Tel060 40 55 605  i

Mail: ivnpaunovic@yahoo.com

Dobro došli !

ps radionica